måndag 20 april 2009

Telekompaketet

Hej allihopa! Long time no writy.

Som ni vet gillar jag att skriva långt, alla har dock inte alltid tid att läsa vad jag vill ha sagt.

Nedanför publiceras det mail jag skrivit till EU-parlamentarikerna ang. tillägg 138 i sin helhet:

Hej

Sverige har alltid varit ledande inom teknik och kommunikation, vi har även förespråkat offentlighetsprincipen, yttrandefriheten, tryckfriheten samt det vi kallar ”välfärdssamhället” med allt vad det innebär, främst den trygghet som välfärden inbringar i form av ett socialt skyddsnät som många andra länder helt saknar.

Trots offentlighetsprincipen har vi alltid varit väldigt noga med att skydda individen och dennes privatliv samt integritet, detta har vi dessutom gjort med stolthet! Vi insåg att vissa individer skulle använda denna sekretess till sin egen fördel, till exempel genom att lura sig till försörjningsbidrag i en stads alla olika stadsdelar, lägga till en extra dag för vård av sjukt barn för att kunna gå och se den där matinén man lovat barnen sedan länge samt liknande scenarion.

Men vi insåg samtidigt att merparten av invånarna vill och kan göra rätt för sig, därför har detta system fungerat väldigt bra trots att en viss procent har lurats eller dragit en vit lögn då och då.
De senare åren har det dock skett en förändring i samhället, reglerna ska tightas upp, halta och lytta ska tvingas till arbete trots att deras läkare skriker nej, ska du ha försörjningsbidrag kan du tvingas att jobba heltid utan annan ersättning än ett bidrag som uppgår till existensminimum, blir du sjuk kan du tvingas att införskaffa ett läkarintyg första sjukdagen för att uppbära sjukersättning, även om du är så sjuk att du inte kan ta dig ur sängen och än mindre borde vara i närheten av andra människor.

De senaste två åren har man dessutom valt att stifta lagar som berör alla i vårt land som vill kommunicera med varandra, inte minst när det gäller privat kommunikation, detta helt utan allmänhetens inblandning. Varningsropen skallade från alla remissinstanser när FRA-lagen röstades igenom, ändå blev den anammad och upprättad. Man hävdade samtidigt att allmänheten inte var tillräckligt insatta i vad lagen innebar och att det var därför vi var kritiska mot den.
Men varför fick vi inte reda på vad lagen innebar? Varför förklarade ingen för oss varför vår privata kommunikation helt plötsligt måste bevakas av högre instans? Blev plötsligt alla röstberättigade människor omyndiga? Vad har vi gjort för att de folkvalda ska misstro oss så mycket att vi inte ens får bestämma över saker som påverkar vårt dagliga liv? Varför ska laglydiga människor övervakas för att påstådda yttre hot begår fel? Finns det verkligen ingen bättre lösning?
Ingen av dessa frågor har vi, allmänheten, fått några adekvata svar på, trots att frågorna ställts om och om igen. Och vi är rädda, vi är rädda att förlora all form av frihet som Sverige förr erbjudit oss, en frihet som vi stolt skrutit om men även ansvarat för. De flesta av oss förstör inte andras skog och mark, för vi förstår att allemansrätten är något unikt och fint som inte finns i andra länder. Samma respekt har vi haft mot systemet i allmänhet, för vi vet att den dagen vi faktiskt behöver hjälp så vill vi att systemet är där och fångar upp oss, inte att vi redan utnyttjat och tömt den reserven.

Den 1 april i år valde man även att rösta igenom en lag som ger privata aktörer rätten att rota i ditt privatliv med hjälp av högst bristfälliga bevis, en rätt som inte ens polisväsendet har idag. Detta för att de ska kunna tjäna pengar på produkter som vi inte längre vill ha och genom detta har man påbörjat en låsning av den fria marknadsekonomin samt stiftat en lag som direkt motarbetar fri konkurrens och dessutom ansvarsbefriar en bransch som vägrar anpassa sig efter marknaden. Man har alltså skapat en form av laglig maffiaverksamhet, detta till synes utan att tänka på vilka konsekvenser detta kan få för individen.

Telekompaketet innebär nya begränsningar och förespråkar en censur som är oförenlig med Svensk kultur. För att minimera risken för att individen skadas anser jag och många med mig att tillägg 138 måste få ett bifall och vädjar därför till dig samt dina kollegor att rösta ja till 138, inte bara för min skull, utan för hela samhällets skull och även din.

Jag hoppas ni förstår min rädsla för alla dessa lagar, jag växte upp i ett fritt land där man har kunnat känna sig betydligt tryggare än i många grannländer, idag är jag mest rädd för de konsekvenser som kommer visa sig lite längre fram. Många talar t o m om att lämna landet ”innan det är för sent”, är det verkligen så vi ska känna?

Jag lägger mitt förtroende hos dig och hoppas innerligt på ett bifall för tillägg 138.

Mvh

Nelly Mathilda Fredlund
Malmö

Imorgon ska de rösta, du har fortfarande möjlighet att göra din röst hör hos dessa, mer information på http://telekompaketet.se

DN skriver om saken: http://www.dn.se/kultur-noje/forhandlingar-i-bryssel-om-eus-telekompaket-1.844537

Inga kommentarer: