måndag 27 april 2009

Piratvänliga Kulturarbetare Sökes!

Hej allihopa!

EU-valet närmar sig med stormsteg och naturligtvis ställer Piratpartiet upp även denna gång.
Mycket har hänt sedan förra valet och vi som parti behövs mer än någonsin då de etablerade partierna verkar ignorera sina väljares vilja, åsikter, integritet samt privatliv.

Bara de sista 12 månaderna har man valt att rösta igenom inte bara en, men två lagar (FRA- och IPRED-lagen) som inte bara strider mot våra svenska grundlagar utan även mot de mänskliga rättigheterna som FN har beslutat ska gälla för alla medlemsländer, samt diverse EU-direktiv.
IPRED-lagen ger dessutom privata aktörer större befogenheter än vad Polisen har, vilket går att jämnställa med en ”laglig” maffiaverksamhet som rimmar väldigt illa med det Sverige vi är vana vid.

Några vill påstå att fildelning handlar om stöld, vi anser att det är ett lysande verktyg för ALLA kulturarbetare, amatörer som etablerade sådana, då deras verk får betydligt större spridning än de hade fått genom traditionella försäljningsmetoder. Möjligheterna att ta betalt via Internet är dessutom många och de som anammat den nya tekniken tjänar mer pengar idag än de gjort innan de började dela ut sina verk fritt.
Vi vill främja en mångfacetterad kultur snarare än att låta ca.10 stora mediebolag bestämma vilken kultur vi ska ta del av och tycka om, vi vill ha mångfald, de vill ha kontroll, en kontroll som jag personligen hoppas att de aldrig får tillbaka.

Nu vill dessutom vissa EU-länder begränsa användandet av Internet genom att kunna censurera sidor på nätet som deras regeringar anser vara ”dåliga” för deras medborgarna, alltså en modell som skrämmande nog liknar den man har i Kina i dagsläget, krasst sett kan detta innebära att Internet i framtiden kommer att fungera ungefär som kabel-tv gör idag.

Därför tycker vi att det är viktigt att visa båda de etablerade partierna och de som ännu inte förstått fördelarna med fildelning att det faktiskt finns kulturarbetare som GILLAR fildelning och detta hade vi tänkt göra genom att fylla våra valstugor med fria verk som upphovsrättsinnehavaren vill sprida till allmänheten.

En kulturarbetare som fattat galoppen på riktigt är Unni Drougge som lagt ut sin senaste ljudbok ”Boven i mitt drama kallas kärlek” på The Pirat Bay för fri nedladdning, läs gärna hennes personliga meddelande! Mer om hennes inställning till fildelning går bl. a att läsa här: Var inte rädd för fildelare samt på hennes blogg.

MEN NU TILL SAKEN!

Vi vill ha kontakt med fler som tänker och agerar som Unni Drougge!

Har du ett verk du vill dela med dig av i våra valstugor? Det kan vara allt från en dikt om Ipred eller ett egenkomponerat musikstycke till en gardin sydd av egendesignat mönster och tryck. (Observera dock att DU måste inneha upphovsrättigheterna till verket samt ansvarar för kopieringsmärkningen, är verket fritt att ändra eller bara fritt att sprida? Detta måste framgå tydligt.)
Vi har lagt fokus på mer kända namn och ansikten, men naturligtvis är även okända och/eller amatörer lika viktiga, så har du något du vill dela med dig av så kontakta mig omedelbums! Valet är som sagt inte långt borta!

VISA DITT STÖD FÖR ETT FRITT INTERNET - ALL KULTUR ÄR VÄLKOMMEN!

(Kopiera och sprid gärna denna text i sin helhet, glöm bara inte att hänvisa till mig!)

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant läsning.